Pages

Saturday, January 19, 2013

First Time Join Baksis



Assalamualaikum and Salam One Malaysia



Semalam hantar kawan-kawan ke bus stop depan Dewan Penginapan Pelajar Telekom Malaysia. Universiti Utara Malaysia. Ya Ampon sempat lagi bersurau senda. Yeah, cuti sem sudah bermula. Kak Azhar, Cue Santai, Farhana Hassan, Kak Adli etc. Mereka berkhidmat cuti sem ne dekat Sekolah Menengah apa tah area Pahang. As a fasilitator kononnya. Aku? Sorry tak dapat nak join. Hahahaha....


Bukan malas nak join tapi ada program lain dekat Langkawi Island. Baksis? Do you know Baksis? Alah, something like berbakti kepada masyarakat setempat. Daerah Kuah jadi sasaran kami. Seramai 27 mahasiswa/i pergi dengan 1 orang pengiring menerjah Kampong Nyior Chabang. Tang mana aku pon tak tau area tu. Ikut jelah. Neway, aku ditugaskan sebagai Biro Protokol. Ehh, sakit hati asyik-asyik biro yang sama setiap ada program. Buat teks pengacara majlis, buat teks itu buat teks ini. Oh God !


Join Baksis juga merupakan salah satu Jihad. Insya-Allah akan dipermudahkan segala urusan. Mohon doanya....



1st join Baksis ne. Pdhal aku dah hampir-hampir nak tamatkan pengajian sudah. Nak ambil peluang cari keluarga angkat di Langkawi Island. Nanti kalau bercuti dekat sana boleh menginap dekat rumah keluarga angkat. Tak membazir duit. Tak payah susah-susah cari hotel. Bagus tak idea aku? Bak kata pepatah melayu tu "sambil nyelam minum air". Hahahahahahaha ....


Rasa-rasanya geng yang pergi Pahang tu sudah sampai. Cuma kami-kami je lagi tak sampai-sampai. Almaklumlah nak pergi esok pagi from Univiersiti Utara Malaysia to Jeti Kuala Perlis. Lepas tu berlepas dengan feri. Perasaan Pertama kali join program ini? I don't know. Biasa-biasa je kot. Dekat sana nanti banyak aktiviti yang bakal dijalankan. Satunya, berbakti dekat kampong and rumah keluarga angkat. Jadi abang-abang dan kakak-kakak fasi. ( Ttiba Eijal berstatus single masok bilik. Hellooo dia sudah habis belajar okey !. So sad. Takde dah orang yang nak masok bilik aku sambil nayanyi-nyanyi. Kata orang dialah penyanyi tangga? Tangga? Kenapakah? Ofcourselah penyanyi tangga kalau setiap turun dari bilik je dia akan menyanyi. Sorry I takmampo nak jadi penyanyi tangga. Backup singer boleh la aku jadi. Neway adik perempuan dia cantik. Kirim salam sayang ye. Tudiaaa habag hang, gedik gatai habissss. )


By the way, Baksis ne seronok ke? Entah la wei. Tengok-lah esok macam mana. Apa-apa pon nanti aku akan hapdate cerita baksis. Rasanya after bukak sem kot. Depat rumah nggak ada wiFi pon. Hampa semua wajib dan sunat doakan aku semoga program kami berjaya ye. Tu je harapan aku lagipon ini mungkin last program yang aku akan join untuk sem ini. Yeah, cyok-cyok. Okey jumpa hampa lain entri ya. 

Publish !


0 orang melatah:

SINI BACA LAGI