Pages

Monday, January 2, 2012

Tutorial : Cara Nak Buang Notifications Dalam Facebook !

Assalamualaikum.


Korang tak serabut ke tengok korang punya Notifications korang dipenuhi oleh comment ++ link yang disebarkan oleh teman-teman korang?

Okey, aku pernah jumpa status orang@kawan aku yang dok marah-marah sebab "NOTIFICATIONS dekat facebook dia penoh dengan link-link yang dihantar oleh kawan-kawannya.


Cer tengok dekat bawah tu ye. Sebagai contoh !


Selalunya kalau ada orang comment atau like mesti ada notification yang masokkan?
Kalau 1 boleh tahan lagi. Ne berpuluh-puluh ribu yang masok. Yang tak tahannya notification tu masok dari group ping entri blog ! Pernah berlaku dalam Facebook korang tak? Aku ada cara macam mana nak buang NOTIFICATION dari ahli-ahli group ping entri blog. Tengok dekat bawah ye. Cara-caranya adalah :


Mula-mula korang buka dekat NOTIFICATION facebook anda. Lepas tu korang tekan benda yang no 1 yang berwarna MERAH tu. Tengok gambar dekat atas tu ye.


Lepas korang tekan simbol No 1 tu akan keluar macam ne. Tengok bawah.


Dah jadi macam dekat gambar atas tu kan?
Kalau dah jadi korang klik la salah satu benda yang kawan korang hantar tu..
CONTOH aku klik salah satu benda yang kawan aku hantar tu..
Selepas kita klik nanti akan keluar benda yang kita klik tu.

CONTOH sini aku klik dekat NOTIFICATION yang kawan aku hantar.
Datangnya daripada group ping entri blog. CGC PIN BLOG UPDATE.
Lepas tu akan keluar benda dekat bawah tu. Tengok bawah ye..



Nanti akan terpampang group yang kita klik tu.
Eh, korang perasan tak ada "BUTANG NOTIFICATION" dekat sebelah kanan tu?
Tengok dekat bawah kalau tak perasan.



Ha, tunggu apa lagi. Korang tekan la dekat BUTANG NOTIFICATION tu. 



Tengok dia akan jadi macam gambar dekat bawah tu. SILA pastikan anda KLIK OFF ye. Kalau korang klik ON maka anda bersetuju menerima notification tu. Hehehe..



Dah KLIK OFF nanti kan jadi macam ne.
Tengok bawah ye.. Hehe


TARA.......

Nanti notification yang datangnya dari sesebuah group tak akan masok dan tak akan menjadi macam ne.. Tengok bawah.


Notification tak akan jadi macam dalam gambar dekat atas tu. 
Diakan masok dan akan jadi macam. Tengok dekat bawah ye..



Macam ne la akan jadinya nanti..
Korang perasan tak ada no 20+ dalam setiap group tu.
Yang tu bermakna ada benda yang dihantar oleh kawan korang tu. Eh, bukan kawan tapi ahli group tu.



Korang lihat dah takde notification yang semak samun dekat atas tu.
Hehehe...


p/s : Notification akan masok macam biasa jika ada setiap ahli group itu menjadi kawan-kawan anda. Maksodnya memang korang dah approve seseorang tu menjadi rakan facebook anda.

Notification jugak akan masok macam biasa jika ada setiap ahli group mengepos event.
CONTOH event : sila la follow saya, nanti saya follow anda balik. 
Giveaway CIK TIPAH TERTIPU.

Lebih kurang macam tu la..
Komen kalau ia menjadi. Hehehe



Nota betis : Setekat itu je yang mampu aku kongsikan. Apa-apa kesalahan, sila tanggong sendiri ye. Jangan salahkan saya. Selamat berfacebook dan berblog. Hehehe.

6 orang melatah:

akuamir said...

haha,, tanx.. tapi gua dah jupa dulu,, cume tak sharing,,ngehehe..

salam kenal dan follow,, klo sudi meh la terjah blog makeYOUthink gua.. :)

akuamir said...

tanx,, cah pkai c.box instead of shoutmix,,haha

nohasyida safie said...

aku pun dah lama bwt..oleh yg demikian terselamatlah fb aq dari traffic notification tu...
heheheh

shida'R said...

hehee...gejala notification la ni hehe..

miSpYeja said...

if blogger tag nme di group.kita ttp akn trima notify tu kn?

sha my heart said...

wah bagusnya. rajinnya buat tutorial.

masa mula2, punya la khusyuk baca.. rerupanya meleset apa yg kak sha sangkakan. ingatkan tutorial pasal lain. hehe~

SINI BACA LAGI