Pages

Monday, December 19, 2011

Kepentingan Menjaga Solat

Assalamualaikum.


19 DISEMBER 2011/23 MUHARAM 1433H      
===================================
 
           UNIVERSITI PENGURUSAN TERKEMUKA"
(THE EMINENT MANAGEMENT UNIVERSITY) 

 
Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya:

Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang daripada sembahyang fardunya sesuatu, Allah berfirman: Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang daripada sembahyang fardunya? Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain.
(Riwayat at-Tirmidzi)

 
1.    Seorang mukmin yang sebenar sudah tentu tidak akan mencuaikan ibadat sembahyang fardu yang diwajibkan ke atasnya termasuklah menjaga waktu sembahyang, mematuhi tertib sembahyang dan sebagainya di samping mengerjakan ibadat sunat seperti sembahyang sunat, puasa sunat dan lain-lain setakat yang termampu olehnya.
 
2.    Sesungguhnya sembahyang itu jika dikerjakan dengan sempurna dapat mencegah seseorang daripada perbuatan keji dan mungkar sebaliknya orang yang mengerjakan ibadat sambil lewa tidak akan dapat merasai nikmat ketenangan dan ketakwaan yang sebenar kepada Allah SWT. Dia akan menganggap bahawa ibadat itu adalah suatu yang memberatkan. Lantaran itulah kita mendapati ramai orang yang tidak segan silu melakukan dosa dan maksiat sekalipun dia mengerjakan sembahyang, puasa dan sebagainya.
 
3.    Rebutlah segala peluang yang ada semasa hidup di dunia ini untuk mengerjakan kebaikan, sebagaimana maksud sabda Nabi SAW: Berusahalah untuk duniamu seolah-olah engkau hidup selama-lamanya, dan beramallah untuk akhirat mu seolah-olah engkau akan mati esok hari.
 
Sumber : UNIT KOMUNIKASI KORPORAT
              UNIVERSITI UTARA MALAYSIA
 
 
Nota betis : Selamat beramal you all. 

1 orang melatah:

UniMeOw said...

hidop ni perlu sntiasa slg mengingatkan..

tq2!! :)

SINI BACA LAGI