Pages

Saturday, November 5, 2011

Kata Orang Tua[KOT] vs Kata Orang Muda[KOM] !

 بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
Salam Aidil Adha Dan Selamat Menjalani Ibadah Korban





Dekat bawah tu ada perbandingan kata orang tua dengan kata orang muda pada masa sekarang? Tak tau la betol ke tak. Bagi korang la yang mana betol ye? Hehe~

KOT : Besar periuk, besarlah jugak keraknya.
KOM : Besar belanja, besar la hutangnya.

KOT : Kecik tapak tangan, nyiru ditadahkan.
KOM : Kecik tapak tangan, tapak kaki dilepaskan.

KOT : Rumah siap, pahat berbunyi.
KOM : Pahat berbunyi, rumah tak siap-siap.

KOT : Apa guna berwajah cantik kalau tak berbudi bahasa,
KOM : Apa guna tak budi bahasa kalau wajah tak cantik.

KOT : Ikut hati mati, ikut rasa binasa.
KOM : Ikut hati tak nak mati, ikut rasa semua nak rasa.


Nota betis : Kepada ibu bapa jangan larang anak-anak anda melakukan apa-apa benda yang xpatut anak-anak lakukan. Kalau boleh galakkan lagi anak-anak anda lakukan. Biar serik dan padan muka kalau dapat padah nanti.. Ada bran ! MAMPU?

Kalau suka boleh la follow dan like fan page saya tu okey.. Terima kasih kerana sudi berkunjung dan membaca... Sayang korang ketat-ketat.. Muahahaha =)

0 orang melatah:

SINI BACA LAGI